fredag 6 januari 2012

Julgransplundring

I år har vi gjort julgodis till våran
julgransplundring :) Vi har gjort
limedaim och karamellpopcorn.



Recept på limedaim

4 dl socker
4 dl sirap
4 dl grädde
2 msk smör
2 st lime, rivet skal
400 g mörk choklad

Så här gör jag:
1. Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader. Tillsätt smör och finrivet limeskal.
2. Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
3. Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
4. Bred ut den över kolaknäcken.
5. Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt. Förvara i rumstemperatur.



Recept på karamellpopcorn

0.5 dl strösocker
1 tsk smör (+ 1 tsk)
1 l popcorn, gärna varma
Majsolja

Så här gjorde jag:
1. Värm en kastrull med lite majsolja så att den blir riktigt het. Prova gärna med ett majskorn så man vet att den är varm nog.
2. Häll i majskorn så att botten täcks. När det börjar poppa lägger man på ett lock. Salta efter smak när de är klara.
3. Häll socker i en het teflonpanna och låt smälta tills sockret får en karamelliserad ton. Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar.
4. Tillsätt smör och rör ut.
5. Tillsätt därefter lite popcorn i taget och blanda dem väl med karamellen. Tillsätt lite smör igen och rör om.
6. Häll upp på en plåt med smörpapper och låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar